Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

Halvdagsseminarium: Vad innebär nya förvaltningslagen?

Nya förvaltningslagen

Den nya förvaltningslagen trädde i kraft 1 juli 2018. Syftet med lagen är att värna rättssäkerheten och ytterligare lägga fokus på ledorden: legalitet, objektivitet och proportionalitet. Du som arbetar som jurist eller chef inom offentlig förvaltning behöver ha koll på den nya lagtexten för att på bästa sätt kunna säkerställa att din verksamhet lever upp till de nya kraven.

Därför ska du delta: • Skaffa dig en gedigen bild av vilka förändringar den nya lagtexten innebär
 • Få inblick i propositionen och tankarna bakom nya lagen
 • Säkerställa att din myndighet tillgodoser de nya kraven
 • Diskutera konsekvenser och gränsdragningsproblematik med en professor i förvaltningsrätt och kollegor från andra förvaltningarUr kursinnehållet:  • Vad innebär det att man för in legalitet, objektivitet och proportionalitet i förvaltningslagen?
 • Ny gränsdragningsproblematik – vad och hur måste vi förändra verksamheten?
 • Utökade krav på serviceskyldighet och kommunikation, hur ska myndigheten möta nya kraven?
 • Utökad tillämpning av området för sakägar- och intressejäv – vilka praktiska förändringar kan vi vänta oss?
 • Vad innebär det att man reglerar utredningsansvaret hos förvaltningsmyndigheter?              
 • Förändringarna i besvärsinstitutet – vad innebär dessa
 • Dröjsmålstalan införs, en helt ny rättsfigur i svensk rätt. Hur kommer åtgärderna mot långsam handläggning att fungera?Webbsändning – se seminariet från din dator, mobil eller surfplatta

Halvdagsseminariet livesänds även på nätet. När du anmält dig som deltagare i SIPU:s bokningssystem får du inloggningsuppgifter som du sedan använder för att logga in på en sida där kursen sänds.

I ett videofönster kan du följa webbsändningen från kurslokalen och parallellt ser du aktuell powerpoint-bild. Har du frågor finns det möjligt att maila in så läses de upp i föreläsningssalen och kursledaren kan svara. 

Seminariet kan följas vid standard /god uppkopplingshastighet och det går lika bra att följa i mobil eller på läsplatta.

Observera att seminariet sänds live och du har alltså inte möjlighet att titta vid ett senare tillfälle eller ladda ner föreläsningen.

Se webbsändningen i grupp:

Är ni flera deltagare inom er verksamhet som vill se seminariet tillsammans? Boka webbsändningen till ett gruppris och ange en kontaktperson i anmälningsformuläret.


Sagt om SIPUs tidigare livesändningar:

Att följa dagen via webbsändning fungerade utmärkt. Som webbdeltagande upplevdes livesändning ge mer tid för reflektion samt ökat fokus. Ett mycket bra sätt att tillgodogöra sig information på.


 • Målgrupp: Jurister, chefer, verksamhetsansvariga och övriga intresserade
 • Pris: 3 990 exkl. moms

Missa inte 

SIPU erbjuder även grundläggande endagarskurser om de viktigaste lagarna som styr offentlig verksamhet, för dig som vill få helhetsperspektivet och diskutera lagarna i sitt sammanhang inom svensk förvaltning.

Ny förvaltningslag – grunden till svensk förvaltning

Dagens kommunallag – framtidens kommunallag

Utbildningsledare

Display olle lundin 1

Olle Lundin

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, med särskilt intresse för kontroll och tillsyn av offentlig verksamhet, offentliga företag, allmän förvaltningsrätt och kommunalrätt. Olle har gett ut flertalet publikationer och böcker inom nämnda områden och är även utsedd till ledamot i Europarådsgruppen om regionalt och lokalt självstyre.

 

 

Intresseanmälan

 

Frågor?

Tel: 08 698 06 01

Ladda ner program